30. joulukuuta 2012

Väriterapiaa - roomalainen juures

Jos ei joulunpunaisuus vielä riittänyt
niin kannattaa hyödyntää
punajuuri ruokalistassa.

Meillä tehtiin normi laatikoiden lisäksi 
punajuurilaatikkoa ja hyödynnetään sitä toistekin.
Esimerkiksi kalan kanssa oiva lisuke.

Ohje herkullisen kuvan kera löytyy täältä:
klik

Jos homejuusto ei kuulu suosikkeihin
 niin tässä sen maku ei todellakaan ole hallitseva.

Vaihtoehtoisesti jos laatikot eivät enää joulun jälkeen maistu niin meillä ehdittiin tehdä myös lohiseljankaa.

Kaikkihan sopan osaa keittää.
Meillä oli aineksina

Punajuurta
Porkkanaa
Perunaa
Purjoa
Sipulia
Valkosipulia
Lohta
Hapankurkkuja

Kalafondia
Laakerinlehti
Musta- ja valkopippuria
Sitruunaa
Tomaattipyrettä
Tilliä

Nautittiin ruisleivän ja smetananokareen kera.
Kuva nyt sattuu olemaan hieman hailakka valon vähäisyyden johdosta. Aitoa 70-lukua!


Sitten itse punajuurikas
Beta vulgaris var conditiva

roomalaiseksi juurekseksi myös kutsuttu.
Arabeilta Eurooppaan rantautunut
 ja roomalaisten levittämänä sitten koko Eurooppaan.
Ensimmäiset juurekset olivat vaaleita tai kullankeltaisia.
Lienee makeampi muoto.

Itsellä punajuuri on löytynyt uudelleen ruokalistoille.
Koulujen etikkapunajuuriraaste teki sen inhokiksi moniksi vuosiksi. Tosin en edelleenkään suosi etikkasäilykkeitä.
Lisäksi sitä ei pidä keittää muusiksi,
mikä pätee kaikkiin juureksiin.

Valitettavasti viljely jäi tänä kesänä surkeaksi.
Liekö syy lajikkeen, maan, kosteuden vai kokemattomuuden.
Ensi kesänä uusi yritys.
Harmittaa, kun en hoksannut hyödyntää lehtiä pinaatin tavoin.

Lajikkeena oli "Forono".
Onneksi Suomessa viljeltävistä 12-13 miljoonasta
kilosta riittää minullekin ostettavaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti